Hiihtoon liittyvää . . .

Minua sanottiin lapsena ”latukirpuksi”, sillä touhusin paljon sukset jalassa. Myöhemmällä iällä harrastus ei ole kokonaan laantunut. Jokunen hiihtoon liittyvä, melkein poliittinen, kokemus on muistojani hauskuuttanut.

Paavo Väyrynen

Vuonna 1976 olin pienyrittäjänä kirjapainoalalla Kauhavalla. Talven huipputapahtuma paikkakunnalla oli nuoren opetusministerin Paavo Väyrysen (29v) vierailu. Ohjelmassa oli kouluvierailujen lisäksi hiihtoretki Paavon seurassa.

Ministerillä ei tietenkään ollut matkassa hiihtovarusteita, joten koulutoimenjohtaja määrättiin varusteita keräämään. Tiedettiin, ettei Paavo ollut kovin iso mies fyysiseltä kooltaan. Koulutoimenjohtaja päätteli ”latukirpulta” löytyvän sopivan pienet monot ja niin hän ilmestyi offsetpainooni erikoisella lainauspyynnöllä.

Monot löytyivät. Tussilla niihin kirjoitettiin omistajan nimi. Näin lähelle pääsin kuuluisaa Paavo Väyrystä, mutta meillä ei silloinkaan ollut sama numero. Paavon jalka ei mahtunut monoihini.

Matti Vanhanen

Erikoista, että hiihtoon liittyvät kokemukseni liittyivät saman puolueen kärkiedustajiin. Paavon isompi kengän numero ei pelästyttänyt, mutta Matti Vanhasen hiihtoreissu muutama vuosi sitten säikäytti pahan kerran.

Sanomalehtien mukaan Matti oli aamulla Rukalla lähtenyt hiihtoreissulle ja hokannut miten eläkeikää nostettaisiin vaiheittain, välittömästi. Teksti oli yllättävän tarkasti piirtynyt hiihtäjän mieleen jo aamun tunteina. 63-vuotiaiden eläkettä muutettaisiin alkavaksi kohdaltani neljä kuukautta myöhemmin ja siitä eteenpäin aina vuosittain ylemmäksi, jolloin päädyttäisiin 65 vuoden eläkeikärajaan.

Oma tilanteeni oli sellainen, että pitkän työuran jälkeen tunsin helpotuksen olevan kolmen vuoden odotuksen päässä. Vaikka neljä kuukautta ei ole pitkä aika, niin tunsin suurta suuttumusta ehdotuksesta. Onneksi Matin hiihtoreissu ei ollut ”kansanhiihto”. Laki ei tullut voimaan ja lähes 47-vuotta kestänyt työurani päättyy vanhuuseläkkeeseen 1.4.2012.

Jännitän politiikkojen hiihtoreissuja. Puhdas luonto kirvoittaa ajatuksen liitoa sekä hyvään, että toisille huonoon suuntaan.

Jätä kommentti